Kanizsa Aréna

A Modern Városok Program keretében épülő sportcsarnok egy évtizedek óta húzódó, visszatérő problémát orvosol. Nagykanizsán ez idáig ugyanis nem volt olyan komplexum, amely jól megközelíthető, nagy tömeg befogadására alkalmas, lokális, országos és akár nemzetközi sporteseményeknek, valamint koncerteknek és egyéb rendezvényeknek adhatna otthont.

A Kanizsa Aréna megálmodói már a tervezőasztalon is egy többfunkciós, kreatív komplexumot vizionáltak maguk elé. A tervezés során kiemelt szempont volt, hogy a létesítmény autentikusan illeszkedjen a környezetébe és a munkálatok során óvják, valamint tovább fejlesszék az azt körülvevő zöldövezetet. Közös céluk volt, hogy minél élhetőbbé tegyék városukat, színesítve annak szabadidős kínálatát, vonzóvá téve az ode látogatók számára is.

A ZAJ Rendszerház Kft. a küzdőtéren elhelyezett két eredményjelző LED falat és hozzá tartozó vezérlőrendszert, illetve a különböző sportágakra vonatkozó sporttechnológiai időmérő, eredményjelző és pontozórendszert, illetve a teljes épület- és lelátó-hangosító rendszert szállította és kivitelezte. A rendszerek implementációja több lépcsőben zajlott az építkezés előrehaladásának megfelelő ütemeiben. Az épülethang és lelátóhang rendszer 2021 első negyedévében épült ki, az eredményjelzők 2021 augusztusában, a sporttechnológia végül október környékén költözött az épületbe.

Különleges kihívást jelentett az eredményjelző LED falak kivitelezése, amelyek egyenként 5000x3000mm-es méretükkel a csarnok északi és déli oldalán egy-egy 15 négyzetméteres felületet biztosítottak a látványnak. A 4.8mm pixeltávolság pedig a felülethez mérve pontosan megfelelő a lelátók távolságának függvényében. Az épület tetőszerkezetének adottságai miatt csak és kizárólag a talajszintről lehetett szerelni, ez pedig nagyban nehezítette a kivitelezési munkálatokat. A szintén 15+ éve a szakmában dolgozó alvállalkozóink nem könnyen, de sikerrel vették ezt a feladatot is. A LED falak vezérlését a világ egyik legnagyobb kínai gyártója, a Novastar rendszere végzi, ezt pedig jelforrásként egy komplex, de méreteit tekintve elég kompakt mini-stúdió látja el.

Az igények között szerepelt, hogy a két LED falat lehessen külön jelforrásokról üzemeltetni, így a rendszerbe a szokványos videópulton kívül került egy Blackmagic Smart Videohub eszköz is, amely egyrészt biztosít +12 darab videójel bemeneti lehetőséget a rendszernek, másrészt függetlenül képes kezelni az eredményjelzőket, de még a vezérlőben elhelyezett asztali monitorokat is.

A videó-rendszer egy 3 monitorral, egy kiszolgáló számítógéppel és egy videópulttal felszerelt mini-stúdió, amely lehetővé teszi a kezelőknek, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan tudjanak új forrásokat csatlakoztatni a rendszerhez és pillanatok alatt ki tudjanak tenni egy képet. A kiszolgáló számítógép egy elég komoly látványtechnikai szoftverrel már-már show-igényeket is képes kiszolgálni, de természetesen ugyanúgy alkalmazható egy átlagos sportcsarnokban használt szponzorfilm, eredményjelző, közönségtájékoztató háromszögben. A videópult a most már standardnek mondható Blackmagic ATEM Mini, amely méretét, használhatóságát és árát tekintve a legköltséghatékonyabb megoldásnak tűnik az ilyen kis-méretű videórendszerek kiszolgálásához.

A több sportágat (főként labdajátékokat) kiszolgáló eredményjelző és pontozó rendszer, amely fix kábelkiállásokon keresztül csatlakoztatható a megjelenítő rendszerhez, de ettől teljesen függetlenül is működtethető saját, négy oldalas LED-es támadóidő kijelző berendezésekkel, melyek lehetővé teszik akár FIBA Level A-s rendezvények (Világbajnokság, Európa Bajnokság) mérkőzések lebonyolítását is az épületben. A rendszer a magyar VisualSolutions Kft. terméke, amely a vizuális megjelenítés és a sporttechnológia területén 30 éves múltra tekint vissza. Rendszereiket az ország számos sportcsarnokában ismerik és használják, de Tenisz Világbajnokságot és több Vízilabda Országos Bajnokságot is bonyolítottak már le a rendszereikkel.

A csarnokhangért az olasz FBT gyártó XLite szériás termékei felelnek, az épülethang rendszer pedig a spanyol Ecler gyártó termékeiből épül fel. Egy ilyen rendezvénycsarnokba elengedhetetlenek a mobil eszközök, hiszen egy multifunkciós épületben bármikor előfordulhatnak kisebb rendezvények, vagy nagy eseményeken belül kisebb, lokalizált programok, amelyek olyan időben és helyen vannak, ahol a legjobb megoldás, ha „gyorsan lerakunk két hangfalat meg egy mikrofont”. Erre kínál megoldást az FBT mobil hangsugárzóiból és a Mipro mobil mikrofonrendszeréből felépített mobil-hang megoldás.

A vezérlőben egy Denon bejátszó és egy Behringer Xenyx 828-as keverőpult adja a rendszer fő bemeneti részét, amelyhez lokálisan csatlakozik a szintén Blackmagic eszközzel leválasztott videó-hang is. A rendszerbe implementáltunk egy vész-bemondás opciót is, amely gombnyomásra egy szignálhang bejátszása után az összes aktív csatornát halkítja és a bemondó-mikrofont aktiválja, így akár vészhelyzet, akár bejelentés esetén nem szükséges a technikus beavatkozása, nem kell halkítani minden egyéb hangcsatornát, ezt a rendszer automatikusan elvégzi.