Nemzeti Táncszínház

A Nemzeti Táncszínház új épületének teljes audio-vizuális rendszerét a Zaj Rendszerház Kft. szállította.
Ki merjük jelenteni, hogy strukturált IT-hálózat alapon ma már minden színházi speciális technológia telepíthető! – és biztosak vagyunk benne, hogy a tervezőasztalnál ülve nehéz is lenne megcáfolni bennünket.

Az audio-vizuális rendszer részei:

A videó-ügyelői rendszer

Bemenetét hét darab 2 megapixeles biztonságtechnikai kamera képzi ugyanazon digital signage rendszer részeként működik, amely a közönségforgalmi területeken a tájékoztatásért, információ-átadásért felelős. Egy szerver szolgálja ki ezt a 19 monitort és a digital signage rendszer többi kijelzőjét.

 

Digital signage rendszer a közönségforgalmi területeken

A leglátványosabb elem a büfé mögött elhelyezkedő, nagy felbontású LED-fal, amely 3*1,6 méter méretű, 2,9 mm-es pixeltávolságú, felbontása: 1030×552 pixel . Az előtér két oszlopát két-két oldalról a 3-3 kijelzőből álló vertikális mátrixok borítják. Ezek egyenként három darab, szintén vertikálisan elhelyezett, 55”-os Philips kijelzőből állnak. További két darab 65”-os kijelző került a portálokba (ezek kifelé, a szabad tér irányában néznek), egy db 75”-os 4K kijelző a ruhatár mellé, illetve három db 55”-os kijelző a 2. emeleten került elhelyezésre.
Ezt a 18 képernyőt egészíti ki négy db 43”-os, érintőképernyős kioszk, melyek részét képezik a digital signage rendszernek, de önálló, interaktív tartalom megjelenítésére, kezelésére is képesek.

 

A hangrendszer

A színház hangosítási rendszereinek gerince az eddigiekben már sokszor említett speciális IT-hálózat, amelyen az audió eszközök Dante hangátviteli protokoll segítségével kommunikálnak. A hálózatra csatlakozott eszközök egy „virtuális mátrixot” alkotnak, ki- illetve bejárataik között bármely variációjú kapcsolat lehetséges. Tehát a Nexo, Soundrcraft és Xilica eszközök szinte korlátlanul kommunikálhatnak egymással. Sőt mivel ezt a speciális IT hálózaton teszik, a hálózat bármely végpontjába áthelyezhetők, vagy más csatlakoztatott, Dantés eszközzel kommunikálni képesek.

A nagy- és kisterem front és monitor hangrendszere egyaránt Nexo gyártmányú, pontsugárzó hangfalakból áll. A nagyterem front hangosítását 6 db PS-15 szélessávú és 6 db LS-18 szubsugárzó oldja meg, (jobb-center-bal) ezeket egészíti ki 4 db ID-24 frontfill hangfal. A színpadi monitorrendszer 8 db fixen telepített PS-10, és 6 db mobil monitorként használható PS-15 hangfalból áll.

A kisterem ugyanezen vezérlő elv alapján, szintén Nexo PS-15 szélessávú (3 db – jobb-center-bal elrendezésben), és egy pár LS-18 szubsugárzóból áll. A monitor sugárzók 2 db fixen telepített PS-10 és 2 db mobil PS-15.

 

Keverés, FOH

A hangtechnikai keverőrendszer Soundcraft Vi sorozat eszközein és a hozzá kapcsolódó kompatibilis kiegészítőkön (stagebox, bővítőkártyák) alapul.

A nagyteremben a főpult egy Vi3000-es, hozzá monitorpultnak egy Vi1-es került beépítésre. Két CSB16/32-es stageboxot helyeztünk el a színpadi jobb és bal oldalán. A stageboxok direkt MADI optikai kapcsolattal csatlakoznak a Vi3000-hez. A MADI kapcsolatok pear-to-pear OM3 multi módusú optikai kábelen valósulnak meg a technikai karzat és színpad között.
A főpulthoz tartozik a Soundcraft Realtime plugin Rack (RTR) is, ami szintén MADI optikai kapcsolattal csatlakozik.
A keverőrendszer DANTE kapcsolata a stageboxokon keresztül valósul meg, onnan már az említett MADI-n keresztül történik a jeltovábbítás. Mindkét stagebox első 32 MADI csatornája a saját analóg ki-bejáratait használja, a második 32-n a DANTE jelek érkeznek.

A kisteremben a fő és monitorpult feladatát egy Vi1-es látja el, szintén CSB16/32 színpadi stagebox-szal kiegészítve. Mindkét eszköz CAT kártyával szerelt, így a MADI CAT kábelen kapcsolódik, de ki van építve a multimódusú optikai lehetőség is, a színpad két oldalán, az első csatlakozó kiállásoknál. A DANTE csatolás a Vi1 bővítőkártyáján valósul meg.

 

Távoli vezérlés

A soundcraft keverők távoli menedzselését 3 db Apple iPad és a rájuk telepített Soundcraft ViSi Remote szoftver valósítja meg, HiQneten keresztül. A keverők és a tabletek a dedikált wifi hálózaton csatlakoznak.

A Vezetéknélküli mikrofon rendszer Mipro gyártmányú, 24 csatorna ACT-70-es szériájú analóg, 72 Mhz-es egységekből áll. Továbbá beépítésre került 8 csatornányi Mipro MI-909 szériájú digitális fülmonitor is.

 

Hangstúdió

A stúdió két jól elkülöníthető célból használható: a színház területén történő bármely esemény hangjának rögzítése a DANTE rendszeren keresztül, illetve stúdió-felvétel készítés a szó hagyományos értelmében.
A rendszert AVID Pro Tools alapon terveztük, amely Focusrite hangkártyával csatlakozik a Dante hálózathoz. Ez tartalmaz 1 db AVID HDX kártyát, amely közvetlenül kapcsolódik a Focusrite Red 4Pre hangkártyához és a Pro Tools szoftvert, amelyet az AVID S3 felület és egy Contour Design Shuttle Pro v2 kontrollerrel vezéreljük.
A rögzítést a Pro Tools szoftver egy Apple iMac 27”-os számítógépen végzi, ami rendelkezik külső videokártyával és két Dell 27”, 2K monitorral is.
A studió rendelkezik még 2 db RME Octamic XTC, nyolc csatornás mikrofon előerősítővel, amelyek közvetlenül USB-n csatlakoznak az iMac-hez.
A stúdió lehallgatása 5.1-es Genelec 8030C + 7050C rendszerrel, illetve ART Headamp 6 2×6 csatorna fejhallgató erősítő, továbbá 12 db AKG K271 fejhallgatóval történik.