Riz Levente Sport- ésRendezvényközpont

A Riz Levente Sport – és Rendezvényközpont egy modern, multifunkcionális csarnok, amely egyedülálló a kelet-budapesti régióban és a környező agglomerációban. Csak Rákosmentén mintegy 50 sportegyesület működik 20 sportágban. Edzéseiknek, versenyeiknek kiváló helyszínt jelenthet központunk. Továbbá a szabadidő hasznos eltöltésére, kis és nagy létszámú rendezvények kiszolgálására is alkalmas a csarnok.


A környezettudatosan tervezett és üzemeltetett épületbe lépve impozáns előtér fogadja az érkezőket. Itt az irodák mellett, büfé, ruhatár, öltözők, vizesblokkok és mellékhelyiségek is helyet kaptak. Az előcsarnokból a tripla méretű – 2 db edzőpályára osztható – több mint 2000 négyzetméteres küzdőtérre léphetünk. A hazai szabványoknak és előírásoknak megfelelő multifunkcionális nagyterem sportmérkőzések és egyéb rendezvények – például koncertek, színházi előadások, iskolai rendezvények, kiállítások, közgyűlések – megtartására is alkalmas. 1200 fős mobil és 300 férőhelyes fix lelátó, mobilszínpad, színpadtechnikai vezérlőterem áll a rendelkezésre.

A ZAJ Rendszerház Kft. a küzdőtéren elhelyezett két eredményjelző LED falat és hozzá tartozó vezérlőrendszert, illetve a különböző sportágakra vonatkozó sporttechnológiai időmérő, eredményjelző és pontozórendszert szállította. Az implementáció erre a két rendszerre választható szét. Az építkezés viszonylag késői szakaszában történt mindkét installáció felszerelése, azért különös figyelemmel kellett lennünk a már megépített sportpadló állagmegóvására, illetve a LED falak felszerelésénél a már lefestett falak állapotának megőrzésére. A LED falakat mindkét oldalon előre gyártott acél-tartószerkezetre rögzítettük, amelyet oldalanként 24 illetve 36 beton-dübellel rögzítettünk a kijelzők méretéhez alkalmazkodva.

A csarnok keleti oldalán egy 3000x2000mm nagyságú eredményjelző LED falat, a nyugati oldalán pedig átlósan a másik installációhoz képest egy nagyobb méretű 4500×2500 méretű eredményjelzőt telepítettünk. A LED falak a LEDECA török gyártó termékei, amelyek semi-outdoor (fél kültéri) kialakításuknak köszönhetően sokkal strapabíróbbak a szokványos beltéri installációknál, így adott esetben egy labda becsapódás során sem sérülnek. 3.9mm-es pixeltávolságuknak köszönhetően jó minőségű és megfelelően kontrasztos képet biztosítanak, amely nem csak kizárólag eredményjelzésre, hanem mozi-jellegű videóélmény biztosítására is képesek.

A vezérlő rendszer egy 3 monitorral, egy kiszolgáló számítógéppel és egy videópulttal felszerelt mini-stúdió, amely lehetővé teszi a kezelőknek, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan tudjanak új forrásokat csatlakoztatni a rendszerhez és pillanatok alatt ki tudjanak tenni egy képet. A kiszolgáló számítógép egy elég komoly látványtechnikai szoftverrel már-már show-igényeket is képes kiszolgálni, de természetesen ugyanúgy alkalmazható egy átlagos sportcsarnokban használt szponzorfilm, eredményjelző, közönségtájékoztató háromszögben.

A több sportágat (főként labdajátékokat) kiszolgáló eredményjelző és pontozó rendszer, amely fix kábelkiállásokon keresztül csatlakoztatható a megjelenítő rendszerhez, de ettől teljesen függetlenül is működtethető saját, négy oldalas LED-es támadóidő kijelző berendezésekkel, melyek lehetővé teszik akár FIBA Level A-s rendezvények (Világbajnokság, Európa Bajnokság) mérkőzések lebonyolítását is az épületben. A rendszer a magyar VisualSolutions Kft. terméke, amely a vizuális megjelenítés és a sporttechnológia területén 30 éves múltra tekint vissza. Rendszereiket az ország számos sportcsarnokában ismerik és használják, de Tenisz Világbajnokságot és több Vízilabda Országos Bajnokságot is bonyolítottak már le a rendszereikkel.